Modulus SA
Αρχική Σελίδα arrow Ομηρικά
Ομηρικά
Η ΑΠΟΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΙΘΑΚΗΣΙΟΥ
06.06.15

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΙΖΗΣ – ΔΑΝΙΑΣ:

Η ΑΠΟΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΙΘΑΚΗΣΙΟΥ

Τον Δημήτρη θα τον θρηνήσει η οικογένειά του, και θα λείψει και σε όσους από εμάς έτυχε να τον γνωρίσουμε από κοντά και νοιώσαμε την ανθρωπολογική του βαθύτητα, τη δύναμη του πνεύματός του και τον τίμιο και ακέραιο χαρακτήρα του. Θα λείψει όμως και από όσους τον γνώρισαν μέσα από την συγγραφή του για την Ομηρική ιστορία της Ιθάκης, σαν πνευματικό άνθρωπο και σαν εμβριθή γνώστη της ιστορίας της Ιθάκης. Όλοι όσοι τον γνωρίσαμε θα θυμόμαστε αυτό που συνολικά ήταν: Μια μεγάλη ανθρώπινη μορφή και ένα σπανίζων είδος προικισμένου φορέα της μακραίωνης ελληνικότητας.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΜΝΗΜΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΪΖΗ
05.06.15

ΜΝΗΜΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΪΖΗ

Το μόνο που μπορούμε να πούμε μέσα στη μεγάλη μας θλίψη για την πρόωρη απώλεια του επίτιμου και ιδρυτικού μέλους του συλλόγου μας Δημήτρη Ιω. Παϊζη-Δανιά, που τόσα σημαντικά πνευματικά και υλικά πρόσφερε στον αγώνα για την διατήρηση της Οδυσσειακής κληρονομιάς της Ιθάκης, είναι ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την πραγμάτωση του τελικού στόχου, ένα κοινό μας όνειρο.

Στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Η Ιθάκη σήμερα έμεινε πολύ φτωχότερη.

Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης «Ευχήν Οδυσσεί»

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γραμματέας

Σπ. Αρσένης                                       Γερ. Μαρούδας

Διαβάστε περισσότερα...
 
Ο ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΖΗ
05.06.15

Ο  ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΠΑΙΖΗ-ΔΑΝΙΑ                       

Πράξη 3ης Ιουνίου 2015 Διοικητικού Συμβουλίου ΚΟΣ.

Στον Σταυρό Ιθάκης σήμερα 3 Ιουνίου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00΄ μμ, συνήλθε, κατόπιν νομίμου προσκλήσεως του Προέδρου Δ.Σ. κου Γεωργίου Αλ. Παξινού, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Κοινωφελής Όμιλος Σταυρού» στον χώρο της Κοινοτικής Αιθούσης Σταυρού «Ιωάννης Χαρ. Παπαδόπουλος», με μοναδικό θέμα ημερησίας διατάξεως «η απώλεια του συμπολίτη μας αειμνήστου Δημητρίου Ι. Παΐζη-Δανιά, μεγάλου δωρητή και επιτίμου μέλους του Κοινωφελούς Ομίλου Σταυρού».

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ KOINΩΦΕΛΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥ ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑ
05.06.15

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ KOINΩΦΕΛΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥ ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΪΖΗ – ΔΑΝΙΑ

Το Δ.Σ. του Κ.Ο.Π. με αφορμή το θάνατο του εκλεκτού μέλους του Δημήτρη Παΐζη – Δανιά, του οποίου η προσφορά στον τόπο μας υπήρξε πολύπλευρη και ανεκτίμητη, καθώς ήταν πάντα αρωγός στις πρωτοβουλίες του Ομίλου, συνέδεσε δε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του με την υπόθεση της Ομηρικής ταύτισης της Ιθάκης, αφήνοντας την σημαντικότερη παρακαταθήκη στους μελλοντικούς ερευνητές,

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΤΟ ΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΔΗΜ. ΠΑΙΖΗ
05.06.15

Το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών

με οδύνη πληροφορήθηκε το θάνατο του Δημήτρη Παΐζη.

Το πάθος με το οποίο αγωνίστηκε για την Ομηρική Ιθάκη,

η αγάπη και η προσφορά του στη γενέτειρά του

θα αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη

και φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους.

Είναι βέβαιο πως η γη που θα τον δεχτεί

θα είναι ελαφριά και στοργική.

Στην εξόδιο ακολουθία το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών

θα εκπροσωπήσει ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Σπύρος Αρσένης

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Μενέλαος Χριστόπουλος

Η Γενική Γραμματέας Μάχη Παΐζη Αποστολοπούλου

 
ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΪΖΗΣ
04.06.15

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΪΖΗΣ- ΔΑΝΙΑΣ

Να μιλήσω για τα χαρίσματα της προσωπικότητάς του; Είναι γνωστά σε όλους. Τα συμπυκνώνω σε λίγες κουβέντες. Ευγενική φυσιογνωμία με ήθος και αξιοπρέπεια στον οικογενειακό, στον εργασιακό και στον κοινωνικό χώρο. Αρχοντική παρρησία, μαχητικότητα στις διεκδικήσεις του, απέραντη αγάπη για την ΙΘΑΚΗ και τους Ιθακήσιους, μπροστάρης στην προσπάθεια για την προστασία και την ανάδειξη της Ομηρικής Ιθάκης, η οποία αποτυπώθηκε στο πλούσιο συγγραφικό του έργο, στη σημαντική συμβολή του για την εξεύρεση χρημάτων για την απαλλοτρίωση του αρχαιολογικού χώρου στον Άγιο Αθανάσιο- Σχολή Ομήρου, στην αρχαιολογική έκθεσή του που κοσμεί το πολιτιστικό κέντρο του Σταυρού και κόσμησε και το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της Πάτρας για μια εβδομάδα (έκθεση που οργάνωσε ο Σύλλογος των Ιθακησίων Πάτρας). Η απουσία του θα είναι αισθητή σε όλους μας. Αιωνία του η μνήμη!

Γιάννης Δ. Καραντζής

Τελευταία ανανέωση ( 04.06.15 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΝΥΜΦΩΝ
19.05.15

ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ

ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΝΥΜΦΩΝ

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ!!

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΟΙ «ΑΛΑΛΚΟΜΕΝΕΣ» ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ
19.05.15

ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΟΙ «ΑΛΑΛΚΟΜΕΝΕΣ» ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

(ΑΛΑΛΚΟΜΕΝΑΙ 900 π.χ) ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ!!!

Τελευταία ανανέωση ( 19.05.15 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
«Ο ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
13.05.15

Ο Οδυσσέας ταξιδεύει στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Ο ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

 «Ο πολύγλωσσος Οδυσσέας» είναι ο τίτλος της έκθεσης βιβλίου που διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με μεταφράσεις της Οδύσσειας στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την ευκαιρία της περσινής ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γαλλία εγκαινίασε, το Μάιο του 2014, μια έκθεση μεταφράσεων της Οδύσσειας στις 24 γλώσσες της ΕΕ. Η έκθεση είχε στόχο να αναδείξει την επικαιρότητα της Οδύσσειας, ως θεμελιακού ευρωπαϊκού κειμένου, και ως εκ τούτου ξεκίνησε το ταξίδι της σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας και σε άλλες χώρες, όπου παρουσιάζεται συνοδευόμενη από καλλιτεχνικά γεγονότα.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΚΘ΄ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ
11.05.15

ΚΘ΄ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΙΘΑΚΗ, 28-30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.) και το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών (Κ.Ο.Σ.), - με εμπνευσμένο και πρώτο Πρόεδρο τον αείμνηστο Ι.Θ. Κακριδή – σε συνεργασία με τον Δήμον Ιθάκης διοργανώνουν το ΚΘ΄ Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Ιθάκη, από 28-30 Αυγούστου 2015, με θέμα: «Ο φυσικός κόσμος στα ομηρικά έπη». Θεματικοί άξονες α) Ζωικός κόσμος - β) Φυτικός κόσμος - γ) Φυσικά φαινόμενα.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Η ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
08.05.15

ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΓΡΑΤΣΟΥ»

Επιστολή προς το ΔΣ του Ιδρύματος «Γράτσου» και στην Αρχαιολογική Δημοτική Επιτροπή Ομηρικής Ιθάκης, με κοινοποίηση  στο Δήμαρχο Ιθάκης στο Πρόεδρο του ΔΣ και στο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων απέστειλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης «Ευχείν Οδυσσεί» στο ΔΣ του ιδρύματος «Γράτσου» σχετικά με τη φιλοξενία στο κτίριο του ιδρύματος της έκθεση ντοκουμέντων για την Ομηρική Ιθάκη του Δημήτρη Παίζη-Δανιά και της Ομηρικής βιβλιοθήκης του Συλλόγου. Ας δούμε  αναλυτικότερα την επιστολή. «Σας προτείνουμε προς όφελος  της Ιθάκης αλλά και του Κοινωφελούς Ιδρύματος σας να φιλοξενήσετε στο ιδιόκτητο κτήριο σας την έκθεση ντοκουμέντων για την Ομηρική Ιθάκη του εκλεκτού συμπατριώτη μας Ομηριστή Δημήτρη Παίζη-Δανιά η οποία έχει ήδη αποτελέσει πόλο έλξης εκατοντάδων επισκεπτών στο Σταυρό που την φιλοξενεί ο Κοινωφελής Όμιλος Σταυρού σε χώρο του από διετίας, όπως θα διαπιστώσατε και εσείς όταν την επισκεφτήκατε.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ DOUGLAS FRAME ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
29.04.15

ΚΕΝΤΡΟ ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ DOUGLAS FRAME* ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο Douglas Frame, διακεκριμένος μελετητής του ομηρικού έπους και διεθνώς γνωστός, μεταξύ άλλων, για τα βιβλία του The Myth of Return in Early Greek Epic (1978) και  Hippota Nestor (2010), θα δώσει μια διάλεξη με θέμα «Η Αθηνά στη χώρα των Φαιάκων» (“Athena among the Pheacians”) στη σειρά των διαλέξεων Όμηρος: 28 αιώνες πολιτισμού που διοργανώνονται από το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών. Με αφετηρία την ομηρική Οδύσσεια και τη δράση της Αθηνάς υπέρ του Οδυσσέα στην Σχερία, το νησί των Φαιάκων, ο Douglas Frame θα  παρουσιάσει την έρευνά του για τη μορφή της Αθηνάς και, ειδικότερα, για τα στοιχεία εκείνα που υποδηλώνουν δύο διαφορετικές λατρευτικές υποστάσεις της Αθηνάς στην πόλη των Αθηνών, μία αρχαϊκότερη και πιο «μητρική» θεϊκή αποτύπωση της θεάς αμεσότερα συνδεδεμένη με τον Ερεχθέα και μία μεταγενέστερη, των κλασικών χρόνων, με την αναγνωρίσιμη όψη της οπλισμένης παρθένου.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 17 από 561
© 2017 Ithacanews
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter 1.0.2