Modulus SA
Αρχική Σελίδα arrow Λαογραφία
Λαογραφία
ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ «ΑΝΩΗΣΑΝΙΚΑ ΝΙΤΕΡΕΣΑ»
01.03.15

ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ «ΑΝΩΗΣΑΝΙΚΑ ΝΙΤΕΡΕΣΑ»

Από την Ένωση Απανταχού Ιθακησίων εκδόθηκαν τα ΑΝΩΗΣΑΝΙΚΑ ΝΙΤΕΡΕΣΑ του Δημήτρη Κουτσουβέλη. Το βιβλίο το οποίο προλογίζουν οι Δημήτρης Παΐζης-Δανιάς και ο Γιάννης Καραντζής, επιμελήθηκαν οι φιλόλογοι Παντοφίλη Βαρβαρήγου και Μαρία Ραυτοπούλου, αναφέρεται σε κείμενα του «Ανωησάνου» που έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες «Τα Νέα της Ιθάκης» και «Πλατύ Ρείθρον». Το βιβλίο διατίθεται από την Ένωση Απανταχού Ιθακησίων στην Αθήνα (2103822367), και στην Ιθάκη από την Κατερίνη Πετράτου στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης και από την Πολυξένη Μαρούδα-Παξινού (26740 33528) στο Κοινωφελή Σύλλογο Ανωγής.

Τελευταία ανανέωση ( 01.03.15 )
 
Ο ΓΙΩΡΓΗΣ Ο ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΣ
02.09.14

Ο ΓΙΩΡΓΗΣ Ο ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΣ

Τ’ απόσκια πεσωμένα, δυό καλογιάννοι, τρεις τσιχλοκότσυφες, τρεις προβατίνες, ο Νιόνιος στο μαντρί... δυό μελανά σύγνεφα στο καβελάρη, ολούθενε αντάρα μέχρι τα μπούνια και περνάρια και σπάρτα που σούνται στην κρύα και βρεμένη ανασασά του Δικέβρη. Μαζί... η σιωπή στο κοιμητήριο στην εμπασά του χωριού, στσι κάμπους αντάμα με την ερμιά και το χάος που στέκει στην επιφάνεια του κόσμου, στο Νήριτο, ούλα μαζί είναι η εικόνα και η αλήθεια στο βουνό τση Ανωής. Είναι οι στιγμές, οι μέρες, οι ώρες τση καταχνιάς και του βάθους, που αποζητάς ένα χέρι ν’ αγκιστρωθείς για τση ψυχής την αναρρίχηση. Ούλα του γάμου δύσκολα κι όποιος μπορεί κι όποιος αντέξει!

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΤΑ ΘΙΑΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
06.08.14

Τ Α  Θ Ι Α Κ Α  Π Α Ν Η Γ Υ Ρ Ι Α

Κάθε καλοκαίρι, όλοι οι Θιακοί περιμένουμε πώς και πώς τα πανηγύρια στα χωριά μας. Να πάρουμε γνώριμα μονοπάτια, να προσκυνήσουμε στα εξωκκλήσια μας και τις Ενορίες μας, να βάλουμε κερί «τάμα» και «ευχαριστώ» και να προσκυνήσουμε τις άγιες εικόνες μας. Και το βράδυ, στις πλατείες, να ξανασμίξουμε! Να ακούσουμε τον Γιάννη, τον Μάκη, τον Βαγγέλη και τον Τάσο, να φέρουμε τις βόλτες μας. Να συγκινηθούν οι μεγαλύτεροι θυμούμενοι τα παλιά, να γνωριστούν τα νεότερα Θιακόπουλα να «κάμουνε μαγιά» που έλεγε η νόνα μου.

Τελευταία ανανέωση ( 06.08.14 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΟΛΑ ΓΚΟΥΡΜΕ
14.05.14

100_5690

ΟΛΑ ΓΚΟΥΡΜΕ

Χρόνους είχα να κάμω όξου από το Θιάκι! Γκλαρέντζα και Κατάκολο μεγάλη ξενιτειά ελέανε οι παλαιοί Θιακοζακυνθινοί τόμου ξεπορτίζανε ν’ αλέψουνε. Και του λόου μου και μέχρι τα Κηπούργια ξενιτειά μου κάζει και χώστα χώρα τα,το πιο λογγάδο ταξίδι μου είναι μέχρι την Ανωή. Εφέτος εξεσπούρδαρισα κι εξεμπουκάρισα το λοιπόνε απ’ το καβούκι μου τον Αλωνάρη μήνα κι έφτασα κατά Μεσαριά μεριά, σε πολιτεία ξένη αλαργού δώθενε πολύ… Όπου με πήαινανε επήενα, μέχρι πούρτε η ώρα για την μπαόρδα,  μαθές να καρπιστούμε το γιόμα όξου. Κι εγώ, για να μη με ξετάξουνε τέλεια από χωριό, εκρέμασα το σακούλι μου, έβαλα μυρουδιά, εγκένιασα τσίχλες και χαρτομάντηλα για να γενώ τσι μοδός, και με το σκουτί αλασκάγια ακλούθησα τον κοπό της εξέλιξης.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ANΩΗΣΑΝΙΚΑ ΝΗΤΕΡΕΣΙΑ
12.05.14

ANΩΗΣΑΝΙΚΑ ΝΗΤΕΡΕΣΙΑ

Η νόνα μου η Ζαχαράτη, Παϊζοπούλα στη ρίζα, θυατέρα του Δημήτρη του Ντουντούμη, επέθανε 102 χρονώνε και ίσαμε τα στερνά της ποτέ δεν εκατέβηκε στη χώρα. Ούλα της τα χρόνια για χάρη γούστου επηενορχόντανε στο Σταυρό όπως ούλοι οι Ανωησάνοι για τα νητερέσα τους, μεγάρι και για νιά σκάτουλα σπίρτα. Ο Σταυρός το λοιπόνε από το πάλαι ήτανε Ανωησάνικο νητερέση και η χώρα ήτανε νιά πολιτεία αλάργα και που σε δαύτη λίγοι και που κι α λάχει απ’ την Ανωή εκοπιάζανε.  Κάποτες ερώτησα τη γριά, έτσι στα χωρατά αν είχε αυτοκίνητο και μούπε πως είχε το δίποδο!!!

Τελευταία ανανέωση ( 12.05.14 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΤΣΙΤΣΙΜΠΥΡΑ ΙΘΑΚΗΣ
02.05.14

ΤΣΙΤΣΙΜΠΥΡΑ ΙΘΑΚΗΣ

(Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ

ΜΩΡΑΙΤΗ, ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»)

Η παρασκευή της τσιτσιμπύρας είναι μια σύνθετη διαδικασία και για να ολοκληρωθεί με το παλιό παραδοσιακό τρόπο χρειάζεται 3 μέρες. Θρυμματίζουμε σε παλιό κοπάνι το τζίντερ, αλέθουμε το ρύζι και βάζουμε από βραδύς όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο δοχείο. Το πρωί συλλέγουμε σε μαστέλο το χυμό, εμφιαλώνουμε σε μπουκάλια και τα τοποθετούμε τρείς μέρες στον ήλιο για να γίνει η ζύμωση γιατί η τσιτσιμπύρα είναι ανθρακούχο αναψυκτικό.

Τελευταία ανανέωση ( 05.05.14 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Ο Ν Τ Ι Ν Τ Η Σ Ο ΚΟΥΡΕΑΣ
18.04.14

Ο Ν Τ Ι Ν Τ Η Σ  Ο  ΚΟΥΡΕΑΣ

Καλημέρα σε όλες και όλους και καλή Κυριακή! ! Αναπόσπαστος σύντροφος των σχολικών μας χρόνων ήταν ο Ντίντης ο Κουρέας!!!! Ένας καλοκάγαθος άνθρωπος που έκανε ότι μπορούσε να περισώσει από τα μαλλιά μας αφού οι συνεχείς επιθέσεις και εντολές καθηγητών και Γυμνασιάρχου ήταν ανελέητες!!!!! Σε γκρουπ η μεμονωμένα αποστολή στου Ντίντη για τα περεταίρω! Μας ήθελαν με ένα τσουλούφι μπροστά σαν τα τραγάκια!!! Το κουρείο του Ντίντη ήταν κάπου εκεί που είναι το Επαρχείο σήμερα και το σπίτι του δεξιά από του Σπάλιου όπως ανεβαίνεις για του Μπαρούνου με μια τεράστια κληματαριά μπροστά!!!

Τελευταία ανανέωση ( 18.04.14 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΣΥΡΠΟ
17.04.14

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΣΥΡΠΟ

Το ανοιξιάτικο σύρπο ερχόντανε αθόρυβο και γλυκό.Καθόμουνα μεσ’ στην αυλή και συλλοϊζόμουνα τα περασμένα. Έτσι, καθώς μια στιγμή  έπεσε το μάτι μου στα «σπαθιά», που είχαν ανθίσει δίπλα στο πορτόνι, την είδα που με κοίταε μέσ’ από τα γιαλιά της, που δεν τα ματάβγαλε από τότες που έκαμε την εγχείρηση του  καταρράχτη. Εμπήκε αγάλι-αγάλι κι εστάθηκε κοντά στη βέρα τση στερνός. «Εσάπισε γιε» λέει «το σιδερένιο βούλωμα κι ακόμα δεν το αλλάξητε. Κι οι πλάκες τση αυλής εχορταριάσανε. Ο φιορίτας αβοτάνιστος κι επνιήκανε οι φρέζες , τα σκυλάκια κι οι κρίνοι τση Παναγιάς από τσ’ αγριόβρωμους, τσοι χειράφτες και τσοι τσιτσημύδες.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ 13
17.04.14

ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ

13 ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!

Κεφαλλονίτικος παπάς διαβάζει με σοφία, τα Δώδεκα Ευαγγέλια τα βγάζει Δεκατρία. Τούτη η «παροιμιακή» πλέον φράση η οποία λέγεται και από μη Κεφαλλονίτες αλλά και που διατηρείται στο νησί και ως αριέττα, διακωμωδεί ένα γεγονός που γινόταν στο νησί παλιά. Ο Ληξουριώτης Ιερέας Χαράλαμπος Μαρκέτος  ασχολήθηκε με την εξήγηση αυτής της παροιμιακής φράσης και δημοσίευσε την ιστορική εξήγησή της, που δείχνει πως δε βγήκε από ένα σκωπτικό ή τυχαίο γεγονός.

Διαβάστε περισσότερα...
 
Ο ΜΠΑΝΑΝΑΣ
16.04.14

Ο ΜΠΑΝΑΝΑΣ

Ανώρως εκόπιασε ελόγου του, ο Μπανανάς τσι Αγάθης εφέτω στην Ανωή. Και καλά να νείναι  λύκος, και λιθιές έφκιασε και ξενοτίσματα έκαμε και με νοικοκυράτα διανεύτηκε και παδέλες και πινιάτες αναμέρισε και τριήρια μέσα και όξου στο κονάκι έκαμε!!! Κι εκεί που τον εκαμάρωνα για την Ανωησάνικη κοψά του, μου τα μόσκεψε γιατί έβγαλε φόρα τσι Αθήνας τα σέστα και με χάλασε. Μπριτού τρία χρόνια με νοβιτά του ποδόγυρου έκοψε το κλήμα και επροψές με άλλη νοβιτά έκοψε τη βουσκιά στο καταπόρι!!! Φύλλα… λέει, πολλά φύλλα … στην αυλή ρίχτει το κλήμα. Ξύνα, σφίγγες και τσερτσέλους μαζώνει η κληματαριά και η βουσκιά το ίδιο. Ξύνα, σαπίλα, μύγες και τσερτσέλους μαζώνει κι ευτήνη.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΒΑΓΙΑ, ΒΑΓΙΑ ΤΩΝ ΒΑΓΙΩΝ
13.04.14

«ΒΑΓΙΑ, ΒΑΓΙΑ ΤΩΝ ΒΑΓΙΩΝ, ΤΡΩΝΕ ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΚΟΛΙΟ

ΚΙ ΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΥΓΟ!»

Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή. Αρχίζει ουσιαστικά η Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης. Την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας Βάϊα ή βάγια ,δηλαδή κλαδιά από  φοίνικες και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Τελευταία ανανέωση ( 05.04.15 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
«Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ»
15.03.14

«Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ»

Μετά του σεισμούς του 53 ερχόταν στο Θιάκι από Κεφαλονιά ποτέ με το ΑΓΓΕΛΙΚΑ πότε με το ΓΛΑΡΟΣ η με καΐκι ένας Καλόγερος ο Αναγνώστης! Έφερνε εικονίσματα θυμιάματα κλπ γυρίζοντας όλα τα σπίτια και εμάζευε από τις γυναίκες ότι μπορούσε, λεφτά τρόφιμα κλπ. Μάλιστα λέγανε πως ήταν ψευτοκαλόγερος δεν ξέρω κατά πόσο ίσχυε η όχι! Οι μεγάλοι όμως επειδή όλο με τις γυναίκες νταραβεριζοτανε έβαζαν εμάς τους πιτσιρικάδες και τον πειράζαμε φωνάζοντας του από μακριά «Αναγνώστη, Αναγνώστη όπου εύρης τρύπα χώστη»!!!

Τελευταία ανανέωση ( 14.09.14 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 17 από 98
© 2017 Ithacanews
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter 1.0.2