Modulus SA
Αρχική Σελίδα arrow Ιστορία
Ιστορία
Ο ΚΙΟΝΙΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
31.05.15

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ

Ο ΚΙΟΝΙΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Ο Κωνσταντίνος Γαλάτης γεννήθηκε στο Κιόνι και πατέρας του ήταν εύπορος διπλωμάτης και αδελφός του Φιλικού Νικόλαου Γαλάτη (1792-1819), που δολοφονήθηκε από τον Σπαρτιάτη οπλαρχηγό Παναγιώτη Δημητρόπουλο, μπροστά στα μάτια του Τσακάλωφ στην Ερμιόνη. Ο ίδιος είχε εγκατασταθεί αρχικά στη Βραϊλα της Ρουμανίας όπου ζούσε η οικογένειά του και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και απέκτησε μεγάλη περιουσία.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΕΠΑΡΧΙΑ ΙΘΑΚΗΣ… ΠΡΙΝ 150 ΧΡΟΝΙΑ
04.01.15

ΕΠΑΡΧΙΑ ΙΘΑΚΗΣ… ΠΡΙΝ 150 ΧΡΟΝΙΑ

Η επαρχία Ιθάκης ορίσθηκε με Β.Δ. Της 17ης Δεκεμβρίου 1864 (ΦΕΚ 2/1865) «Περί εφαρμογής και εν Επτανώσω του περί διοικητικής διαιρέσεως του Κράτους νόμου», ως επαρχία του νομού Λευκάδος. Με το Β.Δ. της 19ης Ιανουαρίου 1866 (ΦΕΚ 8) «Περί των εδρών των νομαρχιών και επαρχείων της Επτανήσου» ορίσθηκε ως έδρα του έπαρχου η Ιθάκη. Με το Β.Δ. της 8ης Ιανουαρίου 1866 (ΦΕΚ 9) «Περί δημοτικής διαιρέσεως της εν Λευκάδι επαρχίας Ιθάκης», σχηματίσθηκαν οι τέσσερις Δήμοι που απετέλεσαν την επαρχία και ήταν οι εξής: 1. Ιθακησίων, 2. Καρνίων, 3. Νηριτίων και Πολυκτορίων. Ο νόμος ΡΜΓ της 9ης Ιανουαρίου 1866 (ΦΕΚ 6) «Περί διοικητικής διαιρέσεως της Επτανήσου», επικύρωσε το Β.Δ. της 17ης Δεκεμβρίου 1864 ενώ συγχρόνως επέφερε τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταργήσεως του νομού Λευκάδος. Η επαρχία Ιθάκης προσαρτήθηκε μ΄ αυτόν το νόμο στο νομό Κεφαλληνίας (άρθρο 3).

Τελευταία ανανέωση ( 19.02.15 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ ΣΑΛΒΑΤΩΡ
29.12.14

ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ

ΣΑΛΒΑΤΩΡ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ (1901-1902)

Σαλβατώρ!! Πρίγκηψ Αυστριακός, γνωστός στους παλιούς και ακουστός στους νεότερους. Εξόριστος της Αυστριακής αυλής, αγάπησε τα Επτάνησα και προπαντός το Θιάκι. Καθισμένος στην κουβέρτα της θαλαμηγού του «Nixe», αραγμένης στη Παλιοσοφιά και καπνίζοντας την πίπα του, απολάμβανε την πρωινή δροσιά και καπνίζοντας την πίπα του, απολάμβανε την πρωινή δροσιά. Απέναντι του στο δρόμο του Μύλου, οι αγρότες διάβαιναν καβάλα στα ζώα τους και πεζοί. Άλλοι χάνονταν στη χαράδρα της Φαραδομάδρας, άλλοι έπαιρναν την ανηφοριά για τον Σχίνο κι ένας μόνον ξέκοψε για τη Λούτσα. Ήταν ο μπάρμπα Πάνος ο Σταικούλιας, της Κερασιάς, καβάλα στο Γαβρήλο του, πήγαινε για να δουλέψει στον δρόμο του Αγίου Ανδρέα. Τον πλήρωνε ο Σαλβατώρ, για να τον φκιάσει με την ησυχία του και να μην κουράζεται.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΤΟ ΛΑΖΑΡΕΤΤΟ ΙΘΑΚΗΣ
15.09.14

ΤΟ ΛΑΖΑΡΕΤΤΟ ΙΘΑΚΗΣ 1844-1847

Τα καράβια που έφταναν στα λιμάνια από ξένες χώρες, είναι υποχρεωμένα να υποστούν τον σχετικό υγειονομικό έλεγχο, πρωτού οι αρχές να δώσουν άδεια στο πλήρωμα να κυκλοφορήσει ελεύθερα. Τα χρόνια εκείνα οι διάφορες κολλητικές αρρώστιες προκαλούν τρομερή καταστροφή απ' όπου τύχαινε να περάσουν. Όσοι έπρεπε να ταξιδέψουν από το ένα μέρος στο άλλο, είχαν το φόβο ότι θα κατέληγαν στο λοιμοκαθαρτήριο όπου θα μένανε «φυλακισμένοι» για βδομάδες ολόκληρες.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ
23.08.14

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ

Ο Γεώργιος Δρακούλης γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 22 Οκτωβρίου 1864 86 και πέθανε στις 18 Ιουνίου 1948. Ήταν πρωτότοκος γιος του Κωνσταντίνου Ιακώβου Δρακούλη, ο οποίος εργαζόταν στο Δικαστήριο. Η μητέρα του ονομαζόταν Καλλιόπη. Είχε άλλα έξι αδέλφια, την Τερψιχόρη (γεν.1862), την Ευδοξία (γεν.1867),τον Περικλή (γεν.1869), την Ελένη (γεν.1872), την Πολυξένη (γεν.1875) και τον Έκτορα (γεν.1878). Ο Γεώργιος Δρακούλης δεν έκανε δική του οικογένεια. Στην Ιθάκη διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα. Μετά πήγε στο Αργοστόλι, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο. Όταν έγινε δεκαέξι ετών αναχώρησε για τη Ρουμανία, όπου οι θείοι του Θεοφιλάτοι τον προσέλαβαν στον εφοπλιστικό οίκο τους στην Βραΐλα. Ασχολήθηκε Ληξιαρχική πράξη γέννησης Γεωργίου Δρακούλη με αρ. 16887.

Τελευταία ανανέωση ( 23.08.14 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
ΘΙΑΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ
06.06.14

Ελληνικό πολεμικό πλοίο πριν την απόβαση στη Νορμανδία

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΘΙΑΚΟΙ

ΣΤΗΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑΣ

Σαν σήμερα, 6 Ιουνίου του 1944, ξεκίνησε η απόβαση στη Νορμανδία, η επιχείρηση με την κωδική ονομασία Operation Overlord ή εσφαλμένα D-Day (D-day ονομάζεται η πρώτη μέρα οποιασδήποτε απόβασης). Αντικειμενικός σκοπός της απόβασης ήταν να δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα από την Καν έως το Χερβούργο, μέσω του οποίου οι Σύμμαχοι θα περνούσαν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη. Οι κυματοθραύστες από τα βυθισμένα πλοία δημιούργησαν τις κατάλληλες θαλάσσιες συνθήκες για την απόβαση

Διαβάστε περισσότερα...
 
21 ΜΑΡΤΙΟΥ 1800
21.03.14

21 Μαρτίου 1800 : Ιδρύεται η Επτάνησος Πολιτεία!

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 1800:

ΙΔΡΥΕΤΑΙ Η ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ!

Με την συνθήκη του Καμποφόρμιο στις 17 Οκτωβρίου 1797 και την διάλυση της Δημοκρατίας της Βενετίας από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη τα Επτάνησα παραχωρήθηκαν στην Γαλλία, τερματίζοντας έτσι την μακραίωνη κατοχή τους από την Γαληνότατη. Οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης διαδόθηκαν στα νησιά του Ιονίου, η αριστοκρατική διοίκηση παύτηκε και σχηματίστηκαν κοινοτικά συμβούλια από ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων για την διοίκηση των νησιών.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
13.03.14

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ –

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΘΙΑΚΟΙ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ

Της Ευρυδίκης Λειβαδά

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Οδησσός, «Καημένη Οντέσα, και καημένη, κατακαημένη Ρωσία, εσύ η πλατυτέρα όχι των ουρανών, μα σίγουρα όλων των χωρών». (Εμπειρίκος). Το τρίτο κομμάτι του ελληνισμού της Ουκρανίας κατοικεί στην Οδησσό, πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνισμού αφού εκεί ιδρύθηκε το 1814 η Φιλική Εταιρεία. Οι Έλληνες της πολυεθνικής αυτής πόλης μετοίκησαν εκεί βρίσκοντας καταφύγιο, προστασία και συμπαράσταση στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, στάθηκαν πρωτοπόροι στην επανάσταση του ’21, ήκμασαν παντοιοτρόπως, στήριξαν το νεογέννητο ελληνικό κράτος και καλλιέργησαν με δυναμισμό τον πατριωτισμό. Μεταξύ των ετών 1809 και 1812 οι Οδεσσίτες Έλληνες δημιούργησαν την «Ελληνική Λεγεώνα» η οποία ενώθηκε με τα «Ελληνικά τάγματα» κατά τον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853-1856) γράφοντας σελίδες δόξας.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
05.03.14

ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΕΣ ΚΑΙ

ΘΙΑΚΟΙ ΤΟΝ 19ο ΚΑΙ 20ο ΑΙΩΝΑ

                                                             Της Ευρυδίκης Λειβαδά

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Στη μακρόχρονη ιστορία τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ρωσίας –στην προκειμένη περίπτωση Παρευξείνιας Ρωσίας–Ουκρανίας-, οι δυο λαοί παραδοσιακά ήταν σύμμαχοι στους κοινούς αγώνες, και διατηρούσαν –και διατηρούν- φιλικές σχέσεις. Σημαντικό ρόλο στις επαφές τους έπαιξε –και παίζει- η Ορθοδοξία, η θρησκεία που τους δένει άρρηκτα. Στα αρχαία χρόνια οι Έλληνες ήταν αυτοί που ίδρυσαν αποικίες στις ακτές του Εύξεινου Πόντου καθώς προείδαν την εμπορική και οικονομική σημασία των περιοχών αυτών. Η γεροκτισμένη πορεία τους σε αυτούς τους Κιμμέριους τόπους έχει τόσο βαθιά θεμέλια ώστε φθάνει με συνέχεια, ενεργό παρουσία και διατήρηση συνοχής μέχρι σήμερα όπου οι καταγεγραμμένοι -σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του Ουκρανικού Κράτους- Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία υπερβαίνουν τις 93.000.

Διαβάστε περισσότερα...
 
ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
22.02.14

ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: «ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ

ΕΣΠΡΩΧΝΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»

του ΜΑΝΩΛΗ ΠΙΜΠΛΗ

Ο συγγραφέας Στρατής Χαβιαράς στα 32 του χρόνια, το 1967, μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Εκεί σπούδασε συγγραφική τέχνη και μετάφραση (στο πανεπιστήμιο Goddard) και εργάστηκε στις Βιβλιοθήκες του Harvard, το οποίο μάλιστα το 1974 τον έκανε διευθυντή της αίθουσας σύγχρονης ποίησης Woodberry και της βιβλιοθήκης Farnsworth. Αργότερα διηύθυνε επί πολλά χρόνια το εργαστήρι μυθιστορήματος στο θερινό πρόγραμμα του Harvard, αλλά και το λογοτεχνικό περιοδικό του πανεπιστημίου, το «Harvard Review». Τα πρώτα του μυθιστορήματα τα έγραψε στα αγγλικά, κυκλοφόρησαν στον αγγλόφωνο κόσμο και από μετάφραση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και όταν πια επέστρεψε στην Ελλάδα δίδαξε συγγραφική τέχνη στα εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ).

Τελευταία ανανέωση ( 24.03.14 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1867 ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
05.02.14

ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ

Ο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1867 ΣΤΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς στον ελληνικό χώρο κατά τον 19ο αιώνα. Με επίκεντρο το Ληξούρι ισοπέδωσε σχεδόν ολοκληρωτικά τη χερσόνησο της Παλικής στη δυτική Κεφαλονιά. Σύμφωνα με μεταγενέστερες μετρήσεις, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εντάσεως 10 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι. Εκδηλώθηκε στις 4:19 το πρωί της 4 Φεβρουαρίου του 1867 (23 Ιανουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο), την ώρα του βαθέως ύπνου. Του κυρίου σεισμού είχαν προηγηθεί μερικές άλλες σεισμικές δονήσεις, μικρότερου μεγέθους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγο πριν από την εκδήλωση του κυρίου σεισμού ένα άλογο στο Αργοστόλι έσπασε τα δεσμά του και άρχισε να τρέχει αλαφιασμένο.

Τελευταία ανανέωση ( 05.02.14 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
21.01.14

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Οι Κεφαλονίτες κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα ανέπτυξαν σημαντική εμποροναυτιλιακή δραστηριότητα. Οι κεφαλληνιακές οικογένειες που ασχολήθηκαν με το θαλάσσιο εμπόριο και τον εφοπλισμό υπερβαίνουν, με βάση τη νεώτερη έρευνα, τις 250. Εδώ επιλέξαμε να παρουσιάσουμε, ενδεικτικά, τις πλέον σημαντικές εξ αυτών, και συγκεκριμένα τις οικογένειες: Αθανασούλη – Αμπατιέλου – Βαλλιάνου – Βεργωτή – Γιαννουλάτου – Λούζη - Λυκιαρδόπουλου – Μεταξά – Ποταμιάνου – Σβορώνου – Τσιτσέλη – Φωκά.

Διαβάστε περισσότερα...
 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 1 - 17 από 260
© 2017 Ithacanews
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Visitors Counter 1.0.2